Mimo, że nazywają się wykwintne, są bardzo proste w zrobieniu, to przepis na każdą okazję; na imprezkę ze znajomymi, święta, czy nawet jako przystawka przed obiadem, żeby zabłysnąć przed teściową🙂 Dzisiaj przepis na paszteciki wykwintne!

Kobiety w dzisiejszym świecie nie mają czasu stać nad kuchnią przez cały dzień, dlatego podajemy wersję uproszczoną babcinych pasztecików. Aby zrealizować przepis na paszteciki wykwintne będziesz potrzebowała:

1) 1 opakowanie ciasta francuskiego (np. Frosta)

2) 300 g kiszonej kapusty (możesz kupić w opakowaniu, albo gdzieś na targu już odważoną)

3)  1 cebula (zwykła, nie sałatkowa)

4) 200 g pieczarek

5) olej

6) 1 żółtko

7)  sól, sezam (opcjonalnie, bo nie każda lubi)

+ nastawiony na 200 stopni piekarnik

Jak to zrobić:

1. Umyj cebulę, pokrój w kosteczkę i podsmaż na oleju (nie dużo oleju, ok. 3 łyżek).

2. W międzyczasie wyciągnij ciasto francuskie, żeby się rozmrażało

3. Pieczarki umyj, obierz i zmiel w maszynce razem z kiszoną kapustą. Jeśli nie masz maszynki to po prostu pokrój oba te składniki drobno nożem.

4. Do złotej już cebulki dodaj pieczarki i kiszoną kapustę i duś, aż zmięknie (ok.20 min) pod przykryciem, albo smaż (jak wolisz)

5. Rozmrożone ciasto francuskie pokrój na kwadraty (ok.10 powinno Ci wyjść)

6. Gdy farsz się poddusi, wyjmij go, możesz przesypać go na sitko jeszcze, żeby obciekło co ma obciec

7. Na każdy kwadrat ciasta francuskiego nakładaj farsz, nie na sam środek kwadratu, tylko bardziej do prawej. Potem złóż kwadrat i palcami sklej boki ciasta, dokładnie i mocno

8. Każdy pasztecik posmaruj dokładnie! żółtkiem (bo inaczej nie będzie chrupiący), z obu stron, możesz to zrobić ręką, bądź pędzelkiem. Możesz teraz posypać sezamem.

9. Do nastawionego na 200 stopni piekarnika wstaw paszteciki (na blasze, możesz na złotku) i piecz przez 20 minut, będą miały taki fajny, rumiany kolor!

I gotowe! To prosty pomysł na dobre i tanie gotowanie, mamy nadzieję, że i Wam posmakują paszteciki wykwintne!