Organizujecie często domówki? Jakie jedzenie gości wtedy na waszych stołach? Mamy dwa rodzaje domówek: te, jak z filmu Kogel Mogel, czyli paluszki na stole:) oraz te drugie pełne pyszności, ale niestety, aby przyrządzić dobre jedzenie Pani Domu musi włożyć w to wiele pracy i czasu. Dzisiaj w naszych prostych, kulinarnych propozycjach mamy dla Was ciekawą przekąskę: pyszne i aromatyczne bakłażany skąpane w marynacie, oto przepis na bakłażany:

Bakłażany to produkt niezwykle smaczny i pięknie wyglądający. Aby zrealizować przepis na bakłażany w marynacie ę będziesz potrzebowała:

3 duże bakłażany

3 duże ząbki czosnku

5 łyżek octu jabłkowego

pół szklanki oliwy z oliwek

kilka listków świeżej bazylii (kupisz w każdym większym supermarkecie np. Tesco, Real, Piotr i Paweł)

1 miska, moździerz

Kroki:

1. Bakłażany umyj, nie obieraj ze skórki, pokrój na plasterki i dobrze posól. Odstaw na pół godziny, aby puściły soki. Po tym jak już puszczą soki, osusz je ręcznikiem papierowym i podsmaż na oleju lub oliwie. Tak po 3 minuty z każdej strony. Pamiętaj, że każdy plasterek musi przylegać do patelni także musisz smażyć na raty:)

2. Weź moździerz, do niego włóż 3 ząbki czosnku i kilka listków świeżej bazylii. Utrzyj na masę. Powinna wyjść taka zielona papka

3. Teraz utarty czosnek z bazylią dodaj do połowy szklanki oliwy, dodaj 5 łyżek octu jabłkowego i pomieszaj to małą łyżeczką

4. Wystudzone, smażone bakłażany przełóż do miski i dodaj tę oliwę z octem jabłkowym, czosnkiem i bazylią.

Teraz odstaw miskę na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Taka przekąska smakuje najlepiej, gdy  najlepiej przyrządzisz ją w ten sam dzień, przed imprezą. Jeśli masz jakąś szklanką miseczkę, to możesz przełożyć tam bakłażany, przystrój świeżą bazylią, będą pięknie pachniały i wyglądały na imprezowym stole. Pamiętaj, że czosnek to samo zdrowie, a to dość szybka przekąska  jest mocno czosnkowa! Mamy nadzieję, że ten przepis na bakłażany podoba się Wam. Smacznego!

I jak? Smakuje?