Gdy za oknem plucha i deszcz, można chociaż rozweselić nasze talerze szybką i bardzo efektowną zupą z dyni. Zupa z dyni, to nie tylko słodkawy smak, ale przede wszystkim taki piękny, oranżowy kolor. Dzisiaj opiszemy Wam bardzo prosty przepis: szybka zupa z dynii

 Na samo przygotowanie takiej zupki potrzebujesz następujących składników:

1. 1 kg dyni

2. 1 cebulę

3. 250 ml śmietany (36%)

4. 2 szklanki bulionu mięsnego (najlepiej zrobić samemu, nie z kostki, bo straci smak, kup jakiegoś mięska z kością i je po prostu zagotuj, aż do powstania bulionu)

5. 10 dag boczku (opcjonalnie -ale nadaje smak zupce), plasterki

6. 10 dag masła

7. 1 pomarańcza

8. Kardamon (łyżeczka lub 4 ziarenka)

9. sól

10. sok z wyciśniętej pomarańczy

11. 10 ziarenek kolendry

+ patelnia/garnek średni/blender

 Sposób wykonania:

– Pokrój dynię na małe kawałki, pokrój 1 cebulę drobno. Oba te składniki (dynię i cebulę) wrzuć na gorącą patelnię i podsmażaj, aż rozniesie się zapach, a cebula zrobi się złota, wtedy podlej szklanką bulionu mięsnego i duś 20 minut pod przykrywką. Podczas duszenia dodaj: łyżeczkę kardamonu, sól, 10 ziarenek kolendry.

Wyłóż piekarnik pergaminem i zacznij go rozgrzewać do temperatury 180 stopni. Do nagrzanego piekarnika włóż boczek (może być też szynka parmeńska) i zapiekaj 15 minut. Ten zabieg możesz w sumie wykonać w każdym momencie robienia zupy.

– Wracamy do naszej dyni – po 20 minutach duszenia dyni i cebuli przełóż to do garnka, dodaj bulion, który Ci został, 10 dag masła, wyciśnięty sok z pomarańczy. Weź blender i zmiksuj zawartość. Teraz dodaj śmietanę (nabierze ładnego, jasnego koloru). Spróbuj, czy smaczne – dopraw jeśli za słabe, powinna wyjść w konsystencji taka zupa krem.

– Do całości dodaj kawałki upieczonego boczku lub szynki parmeńskiej (pokrusz, rozdrobnij)

Już pachnie! Mamy nadzieję, że posmakuje, zupa z dyni to tak naprawdę krem z dyni o mocnym, oranżowym kolorze. Jeśli lubicie z Mężem/Partnerem eksperymentować w kuchni to ta zupka powinna Wam posmakować. Ma sporo wartości odżywczych. Smacznego!