Kolejna pyszna i dość szybka przekąska, którą przyrządzisz bardzo szybko, a urzeknie Twoich znajomych prostotą, smakiem i elegancją.

Wszystko to w zaledwie chwilę, żeby w domku pięknie pachniało, a dobre jedzenie zagościło na waszych stołach. Taką pyszną przekąskę możesz podać podczas imprezki w domu, albo jako przystawkę do wykwintnego, niedzielnego obiadu. Możesz ją również przyrządzić na zimową chandrę spowodowaną pogodą i spadkami ciśnienia! Potrzebujesz tylko dwóch składników:

– Suszone śliwki, które zakupisz teraz w każdym sklepie, bo zbliża się sezon świąteczny, więc suszone śliwki goszczą na półkach wielu spożywczaków (bardzo dobre są z firmy KRESTO)

– Boczek – wystarczy jeden większy blok boczku, tylko nie surowy, może być wędzony, albo w każdej innej postaci nadającej się do piekarnika.

– Wykałaczki

 Postępuj według kroków:

1. Pokrój boczek na plasterki, podłużne. Na każdą wykałaczkę nabij dużą, suszoną śliwkę i otocz śliwkę plasterkiem boczku. Oczywiście ten plasterek, również musi być z obu stron nabity na wykałaczkę. Możesz zrobić to w taki sposób w jaki jest Ci wygodnie, byleby boczek nie spadł z wykałaczki podczas pieczenia.

2. Wyłóż piekarnik srebrną folią do pieczenia i nastaw go na ok. 180 stopni. Do nagrzanego piekarnika włóż wykałaczki ze śliwkami i boczkiem i piecz ok. 20 minut. Sprawdzaj, czy boczek jest już ładnie rumiany, jeśli po 20 minutach jeszcze nie jest to potrzymaj go tak dodatkowo z 10 minut. I gotowe! To bardzo szybka przekąska, mega prosta, a jaka smaczna! Uwielbiamy dobre jedzenie nad którym nie trzeba się wysilać, a to właśnie takie jest. To coś innego niż sałatka jarzynowa:), a smakuje naprawdę fajnie!